10. huhtikuuta 2020

Julia Thurén - Kaikki rahasta

"Käytätkö rahasi asioihin, jotka todella tekevät sinut onnelliseksi? Haluaisitko ryhtyä sijoittamaan, muttet tiedä miten päästä alkuun?
Kaikki rahasta auttaa ottamaan oman talouden haltuun. Kirja tarjoaa selkeät vinkit henkilökohtaisen budjetin laatimiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen. Aitojen esimerkkien avulla se kertoo muun muassa, miten raha vaikuttaa ystävyyssuhteisiin, miten parisuhteessa tulisi hoitaa tulot ja menot tasa-arvoisesti, kuinka selvitään rahavaikeuksista ja milloin kannattaa ottaa lainaa.
Julia Thurén on toimittaja, joka kirjoittaa rahasta sanoma- ja aikakauslehtiin sekä pitää suosittua Juliaihminen-blogia. Tässä kirjassa Julia kertoo avoimesti omasta taloudestaan ja siitä, miten onnistuu keskituloisena säästämään kymppitonnin vuodessa.
Lisäksi kymmenet julkisuuden henkilöt ja tavalliset suomalaiset kertovat kirjassa omasta suhteestaan rahaan."

Rahasta ja säästämisestä puhuminen on tällä hetkellä pinnalla. Yhä useampi on kiinnostunut sijoittamisesta ja aiheesta kirjoitetaan paljon. Tässä on mielestäni oiva teos aiheesta kiinnostuneille ja vasta-alkajille.

Thurén kirjoittaa rahasta positiiviseen ja kannustavaan sävyyn. Vaikka hän on omien sanojensa mukaan keskituloinen, kirja on suunnattu kaikentuloisille ihmisille ja eri elämänvaiheisiin. Ehkä kymppitonnin säästäminen vuodessa on pienituloiselle pienoista utopiaa, mutta säästötavoitteen voi mitoittaa omiin tuloihinsa sopivaksi. Lisäksi tuo kymmenentuhannen euron säästäminen on vain pieni osuus kirjan annista.

Thurénin tyyli on jutusteleva, mistä pidän. Kirjassa käsitellään rahaa monipuolisesti ja normalisoidaan sen asemaa. Monelle raha on edelleen tabu, josta ei sovi keskustella, mikä on mielestäni väärin. Rahavaikeuksissa olevaa ei syytetä tilanteestaan, vaan tarjotaan konkreettisia neuvoja selvitä tilanteesta. Yleisimpiä rahatermejä avataan, mikä helpottaa tekstin ymmärtämistä. Lukuisat ihmisten omat kokemukset rahasta ovat hieno lisä tukemaan kirjan sanomaa. Kokemuksissa korostuu ehkä kuitenkin liikaa 30-vuotiaat naiset. Olisin toivonut suurempaa ikähaarukkaa ja myös muutamaa tavallisen suomalaisen miehen tarinaa.

Kirjassa on monta hyvää vinkkiä ja neuvoa, jotka olen laittanut takataskuun tulevaa varten. Kirja on kattava opas siihen, miten tutustua omaan talouteensa ja rahankäyttöönsä. Koska jokainen voi elää tuloistaan huolimatta yli varojensa, on jokaisen oltava perillä omasta budjetistaan. Nimensä mukaisesti kirja sisältää kaiken rahasta. 

"Kuudes syy puhua rahasta on tämän kirjan kannalta kaikkein olennaisin: mitä enemmän ja arkisemmin rahasta puhuu, sitä paremmin sitä oppii käsittelemään. Rahan käyttäminen on taito siinä missä vaikka ruuanlaittaminen."
(Sivulla 15, luvusta Aluksi, alaotsikosta Kuusi hyvää syytä puhua rahasta)



Thurén, Julia - Kaikki rahasta: Näin säästin kymppitonnin vuodessa
Gummerus, 2018 (toinen painos)
325 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!