25. maaliskuuta 2019

Mauri Kunnas - Koiramäen Suomen historia

"Kunnaksen suurteos Seitsemän koiraveljeksen ja Koirien Kalevalan rinnalle.
Ainutlaatuinen kuvakirja Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle.
Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Viaporin rakentaminen, isoviha ja Tapani Löfving, hatut ja myssyt. Mauri Kunnas nostaa esiin merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, mutta myös hupaisia pieniä tarinoita ja tavallisia ihmisiä, joiden kautta piirtyy kuva Suomen historian moninaisista vaiheista. Kunnas jos kuka tuntee historian ja osaa herättää sen henkiin tavalla, josta nauttivat kaikki lukijat lapsista aikuisiin."

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että tämä on ensimmäinen kirja, jonka Mauri Kunnakselta luen. Mutta onneksi tilanne on edelleen korjattavissa. Vaikka monet Kunnaksen kirjat ovat olleetkin suosittuja, tämä teos räjäytti vuonna 2017 potin. Kirja on ollut ehdolla lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon saajaksi, ja täysin aiheesta.

Kirja tuo historian lähelle lukijaa upealla kuvituksella ja hauskoilla tarinoilla. Historian merkkihenkilöt kuvataan ihmisinä ja kaikkien taustaa valotetaan hiukan. Kirjassa kuvattu ajanjakso alkaa vuodesta 1510 Ruotsin vallan alta ja päättyy vuoteen 1855 Venäjän autonomian aikaan. Kirja on selkeä ja siitä on helppo ymmärtää sekä laaja, vuosisatoja kestänyt kuva että jokaisen hallitsijan ajanjakso erilaisten piirrosten ja aikajanojen avulla.

Kirja sopii kaikenikäisille lukijoille ja jokainen löytää siitä varmasti jotakin. Kuvitus on, kuten todettu, hieno ja sitä tutkimalla huomaa joka kerta jotakin uutta. Voisin selailla kirjaa vain sen kuvien tähden. Teksti on isokokoista ja helppolukuista, mikä helpottaa varmasti montaa pienempää lukijaa.

Ihastuin tähän kirjaan todella ja täytyy tutustua myös muuhun Kunnaksen tuotantoon. Kunnas on kertonut, että hän suunnitteli ja toteutti tätä teosta yhdeksän vuotta, ja toivon, että myös jatkoa on luvassa. Kirja on ehdottomasti sellaista riemastuttavaa hyvänmielen lukemista, jonka jälkeen ei voi olla muuta kuin iloinen.


Kunnas, Mauri - Koiramäen Suomen historia
Otava, 2017
kuvitettu
80 sivua

2 kommenttia:

  1. Kunnaksen kirjat on niin ihania! Tykkään erityisesti just siitä, että ne sopivat luettavaksi muillekin kuin vain lapsille :) Niistä saa kivasti tietoa entisajan elämästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä ehdottomasti lukea muitakin Kunnaksen kirjoja! Tykästyin tähän kirjaan kamalasti :)

      Poista

Kiitos viestistäsi!