5. huhtikuuta 2020

Virkatut villasukat

Tällaisena aikana, jolloin vietämme pakosti aikaa enemmän kotona, sitä kaipaa itselleen tekemistä (ja osa ihan muutenkin). Jos ihan perinteiset villasukat eivät juuri nyt inspiroi, kokeile näitä virkattavia versioita. Vaikka olemme menossa kohti lämpimämpiä aikoja, tarvitaan silti edelleen villasukkia. Itse käytän villasukkia 85 % vuodesta.

Ohje on mukailtu Novitan virkattujen sukkien ohjeesta, jonka löydät täältä. Olen muokannut silmukkamääriä itselle paremmin sopiviksi.


Tarvikkeet
100 g Novita Seitsemän veljestä Maamme raita -lankaa
koon 3,5-4 sukkapuikot
koon 4 virkkuukoukku
päättelyneula

Luo sukkapuikoille 48 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle (12 silmukkaa joka puikolle). Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta kahdeksan kerrosta. Aloita virkkaus: ota ensimmäinen silmukka virkkuukoukulle ja neulo kiinteä silmukka (ks). Virkkaa sitten jokaiseen silmukkaan (s) ks. Jatka virkkaamista spiraalina. Virkkaa ks edellisen kerroksen silmukan takareunaan. Jatka virkkaamista, kunnes varsi on yhteensä kuusi senttimetriä pitkä.

Virkkaa kantalappu seuraavasti: Jatka virkkaamista tasona 24 silmukalla. Tee ks edellisen kerroksen silmukan molempiin reunoihin. Virkkaa tasona yhteensä 12 kertaa. Aloita sitten kavennukset. Virkkaa 16 ks, kavenna 1 ks (virkkaa 2 ks yhteen), käännä työ. Virkkaa 1 ketjusilmukka (kjs) ja 9 ks, kavenna 1 ks, käännä työ. Tee 1 kjs ja virkkaa 9 ks, kavenna 1 ks. Jatka samaan tapaan, kunnes jäljellä on keskimmäiset 10 ks.

Jatka sitten sukkaosaa virkkaamalla jälleen spiraalina. Virkkaa kantapään 9 ks ja sitten kantalapun reunassa jokaisen kerroksen kohdalla ks, jatka sukan päällä niin, että virkkaat ks jokaisen silmukan takareunaan ja virkkaa vielä kantalapun toiseen reunaan ks jokaiseen kerrokseen. Yhteensä työssä on nyt silmukoita 58. Jatka virkkaamista silmukoiden takareunaan.

Aloita kiilakavennukset kantalapun ja sukkaosan vaihtumiskohdassa virkkaamalla 2 ks yhteen joka kerroksella, kunnes työssä on 42 silmukkaa. (Sovita sukkaa ja kavenna lisää tarvittaessa, jotta sukka istuu hyvin jalkaan.) Jatka virkkaamista ilman kavennuksia, kunnes terä on kantapää mukaan lukien n. 21-22 senttimetriä. Terää täytyy virkata pidemmäksi kuin tavallisessa villasukassa, koska kärkikavennukset ovat lyhyemmät kuin neulotussa villasukassa. Eli jos tavallisesti pidät mittana sitä, että pikkuvarvas peittyy ennen kuin aloitat kavennukset, nyt varpaiden täytyy peittyä lähes kokonaan ennen kärkikavennusten aloittamista.

Kavenna kärki seuraavasti.
1. kerros: *virkkaa 3 ks, 2 ks yhteen*, toista *_*.
2. kerros: *virkkaa 2 ks, 2 ks yhteen*, toista *_*.
3. kerros: *virkkaa 1 ks, 2 ks yhteen*, toista *_*.
4. kerros: virkkaa koko kerroksen ajan 2 ks yhteen. 
Katkaise lanka, pujota silmukoiden läpi, kiristä ja päättele langat. Tee toinen sukka samalla tavalla. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!