29. toukokuuta 2019

Hyötypuutarha #3 - Kylväminen

Hyötypuutarha-sarjani kolmannessa osassa käsittelen siementen kylvämistä. Kylväminen on sinänsä helppo homma, mutta jokaiselle kasville on omat, suositellut kylvämissyvyydet ja -tiheydet, mikä hieman sekoittaa, varsinkin jos kylvää useampia kasveja kerralla ja on samanlainen aloittelija kuin minä. Tarvittavat tiedot selviävät usein siemenpussin takapuolelta. Käytän tässä esimerkkinä kylvämieni porkkanoiden siemenpussia.


Kylvämäni porkkana on lajikkeeltaan 'Flyaway' F1, joka on maukas kesäporkkana. Se soveltuu myös talvivarastointiin, toisin kuin useimmat muut kesäporkkanat. Porkkana on aina suorakylvettävä, joten sitä ei voi esikasvattaa.


Pussin takaosa sisältää sekä sanalliset että kuvalliset ohjeet. Pussissa on tietoa itse kasvista, esimerkiksi minkälaiseen ruokatarkoitukseen se soveltuu sekä kylvö- että hoito-ohjeet.


Pussin alaosassa olevat kuvalliset ohjeet.

1  Kasville otolliset kylvö- ja sadonkorjuuajat. Milloin kasvi on hyvä kylvää ja tarvitseeko se ensin esikasvattaa ja vasta sitten istuttaa vai voiko suorakylvää. Missä vaiheessa se alkaa kukkimaan tai voi korjata satoa. Kuten jo mainittu, porkkana on suorakylvettävä kasvi. Sen voi kylvää heti, kun maa on sulanut tai vasta kesäkuun lopussa. Satoa siitä saadaan heinäkuusta aina syyskuulle asti.

2  Kasvuolosuhteet. Kasvin tarvitsema valon määrä, kylvämissyvyys, rivien välinen etäisyys ja kasvien välinen etäisyys. Porkkana vaatii aurinkoisen, runsasmultaisen ja läpäisevän kasvupaikan. Kylvövako on hyvä kastella ennen kylvämistä. Siemenet kylvetään n. 1 cm syvyiseen vakoon ja peitellään kevyesti mullalla. Samassa kohdassa saisi olla 2-3 siementä. Kasvien välinen etäisyys olisi hyvä olla n. 5 cm ja kylvövakojen tulisi olla n. 30-40 cm:n etäisyydellä toisistaan.

3  Pussin riittoisuus. Kuinka paljon yhdestä pussista saadaan. Tässä pussissa on n. 600 siementä ja sen tulisi riittää kuuteen metriin.

Olen aina kuvitellut, että puutarhanhoito olisi kovin suuritöistä ja haasteellista, mutta kun lähtee pienestä liikkeelle, niin työn määrä ei kasva kohtuuttomasti. Eikä se kylväminenkään mitään rakettitiedettä loppujen lopuksi ollut, kun tutustuin huolellisesti kylvämisohjeisiin. On ollut jännittävää odottaa ja seurata, alkavatko siemenet itämään. Nyt pari viikkoa kylvämisen jälkeen lähes jokaisesta kylvämästäni kasvista on tullut esiin vihreitä versoja, mikä on tietysti hienoa. Toivottavasti säät suosivat, ja kehitys jatkuu suotuisana!

Aiemmat sarjan postaukset:
Hyötypuutarha #1 - Suunnittelu
Hyötypuutarha #2 - Perustaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!