13. toukokuuta 2019

Marianne Power - Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin

"Marianne Power on kolmekymppinen nainen, joka paiskii töitä ja maksaa vuokransa säntillisesti, mutta on kadottanut elämän tarkoituksen. Koska missään ei ole mitään järkeä, Power päättää lukea 12 self help-opasta ja noudattaa kunkin niistä ohjeita kuukauden ajan.
Katoavatko kaaostuneet luottokorttivelat, kun pyytää enkeleiltä apua? Löytyykö puoliso, kun lopettaa nöyristelyn ja viisveisaa kaikesta? Onko mahdollista laihtua ihan vain ajattelemalla itsensä hoikaksi? Power päätyy myös elämään omat hautajaisensa etukäteen.
Värikäs tarina syvenee yhteiskunnalliseksi: kun naisen paikka ei ole enää nyrkin ja hellan välissä, niin missä se on, ja mitä kannattaisi tavoitella?
Kirja julkaistiin Britanniassa elokuussa, ja siihen liittyvät kansainväliset TV-oikeudet on myyty Hollywoodissa."

En juurikaan ole lukenut tämän tyyppisiä kirjoja tai itseapuoppaita muutenkaan, mutta mielestäni ideana tämä on hauska. Nyky-yhteiskunnassa ihmisen pitäisi olla tietynlainen, näköinen ja kokoinen ollakseen hyvä ja menestynyt ihminen. Hyväksytty ja arvostettu. Tämä mielikuva luo hirvittäviä paineita, ja mielestäni ohjaa huomiomme täysin vääriin asioihin.

Marianne Power ryhtyy vuoden kestävään projektiin saadakseen elämäänsä uutta sisältöä ja mielekkyyttä. Hän päättää lukea 12 erilaista self help-opasta ja noudattaa jokaisen niistä ohjeita kuukauden ajan. Oppaat keskittyvät pääasiassa omaan itsetuntoon, joka on Powerin heikko kohta. Lisäksi hän lukee oppaita laihtumisesta, taloudenhoidosta ja parisuhteista. 12 kuukauden projekti venähtää kuitenkin 16 kuukautta kestäväksi seikkailuksi, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.

Powerin kirja jakaa mielipiteitäni melko lailla kahteen eri suuntaan. Kirjaa lukiessani tunteeni vaihtelivat iloisesta naurusta ärtymykseen. Tarinan kerronnallinen tyyli tekee kirjasta mielestäni helpommin samaistuttavan ja luettavan, mutta toisaalta osa jutuista on niin ristiriidassa keskenään ja yliampuvia, että ne ärsyttävät. Power myös kertoo kirjansa lopussa, että hän on muunnellut lukemiensa kirjojen järjestystä ja näin ollen oikeata tapahtumakulku "(toivoakseni) hyvän tarinankerronnan nimissä". Ratkaisu tekee mielestäni kirjasta poukkoilevan ja epätodellisen. Myös osa kirjavalinnoista kummastuttaa minua, mutta ehkä sellaiset enkeli- ja "universumi palkitsee, vaikkei asian eteen tekisikään mitään"-kirjat  eivät sovi rationaaliseen ajattelutapaani.

Toisaalta pidän kirjan teemasta ja tämän koko projektin loppupäätelmästä. Kaikkien vuoristoradan ylä- ja alamäkien jälkeen Power pääsee maaliin ja löytää mielestäni sen hyvän elämän perusreseptin, joka meidän kaikkien tulisi muistaa. Saadakseen hyvän ja mielekkään elämän ei tarvitse olla kansainvälisesti menestynyt ja rikas, superlaiha ja naimisissa törkeän komean miehen kanssa. Riittää, että on sinut itsensä kanssa ja rakastaa itseään sellaisena kuin on, antaa ennemmin kuin saa sekä tekee sellaisia asioita, joita rakastaa.

Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin ei lumonnut minua, mutta on sen täytynyt johonkuhun osua ja upota, jos sen TV-oikeudet on kerran myyty oikein Hollywoodissa asti. Tarina on mielestäni liian sekopäinen, jotta se tuntuisi täysin uskottavalta. Mutta löytyy sieltä sen kaiken kohelluksen alta kuitenkin pieni totuuden siemenkin.


Power,  Marianne - Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin: Yhden naisen yritys selvittää, onko self help-oppaista apua elämänmuutokseen
Gummerus, 2019 (englanniksi Help Me - One woman´s quest to find out if self-help really can change her life 2018)
suom. Marika Saastamoinen
432 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!