11. toukokuuta 2019

Hyötypuutarha #2 - Perustaminen

Hyötypuutarha-sarjani toisessa osassa käsittelen lavaviljelylaatikon perustamiseen liittyviä asioita. Lisäksi postauksen lopuksi listaan välineitä, jotka kannattaa hankkia samalla, kun käy muutenkin rauta-/puutarhakaupassa.

Kuten jo tässä sarjan ensimmäisessä postauksessa mainitsin, lavaviljelyn etuina ovat ergonomia, monipuolisuus ja lavan helppo sijoittaminen lähes mille tahansa alustalle. Lavan tukeva ja huolella tehty perustaminen kannattaa, jolloin välttyy rikkaruohoilta ja ylimääräiseltä työltä, kun lavaa ei tarvitse heti seuraavana vuonna olla korjailemassa.

Tarvikkeet
3 lavakaulusta (koko 120 cm x 80 cm x 30 cm)
suodatin/maisemointikangasta
75-100 l salaojasoraa
n. 500 l puutarhamultaa
(kuorikatetta)

Alue, johon viljelylaatikko on tarkoitus laittaa, kannattaa olla mahdollisimman tasainen. Itse alustalla ei ole merkitystä, vaan viljelylaatikon voi perustaa kaikenlaisille alustoille.
Pinoa lavakaulukset haluamaasi paikkaan tukevasti ja tasaisesti. Leikkaa suodatin- tai maisemointikankaasta reilusti pohjaa suurempi pala ja aseta se kehikon pohjalle. Levitä kankaan päälle n. 15 cm:n kerros salaojasoraa ja sen jälkeen puutarhamultaa niin, että lavan yläreunaan jää tyhjää tilaa n. 10 cm. Sen jälkeen lava on valmis ja siihen voi istuttaa haluamiaan tuotteita. Lavan ulkopuolelle voi levittää halutessaan kuorikatetta, jolloin lavan reunus pysyy siistimpänä.

Suodatinkankaan idea on pitää maaperästä ylöspuskevat rikkaruohot ja muut ei-toivotut lajit poissa viljelylaatikosta. On myös tärkeää valita mullaksi rikkaruohovapaata puutarhamultaa. Ensimmäisenä vuonna multaan ei tarvitse lisätä lannoitteita, jos valitsee valmiiksi lannoitetun multavaihtoehdon. Sen jälkeen multaa on hyvä vuosittain lannoittaa ja keventää, esimerkiksi kompostilla. Salaojakerros ei ole pakollinen, mutta se vähentää kasvien ylikastelun riskiä, kun ylimääräinen vesi pääsee juuristosta pois, esimerkiksi rankan sateen jälkeen.


Välineet
Jo tässä perustamisvaiheessa pohdin hieman pidemmälle tulevaan ja siihen millaisia välineitä puutarhanhoidossa tarvitaan ylipäänsä, jotta voin ostaa ne samalla kerralla, kun käyn hankkimassa muut lavaan tarvittavat tarvikkeet. Jos niitä ei entuudestaan löydy, kannattaa hankkia ainakin seuraavat välineet:

Puutarhalapio. Pienellä lapiolla onnistuu tarkkuutta vaativat kaivuutyöt sekä kasvien kylväminen ja istuttaminen.

2 Pistolapio. Isommalla lapiolla käy esimerkiksi viljelylaatikon mullan nostelu ja sekoittaminen silloin, kun sitä kevennetään.

Hara. Haran avulla voidaan pehmentää mullan pintaa ja kitkeä rikkaruohoja.

Pikkuharava. Pienellä, käteen mahtuvalla haravalla on helppo siistiä kukkapenkeistä ja ahtaista paikoista rikkaruohot ja lehdet pois. Se on myös kätevä mullan pinnan tasoittamisessa.

Kastelukannu. Jos viljelylaatikon kastelu ei onnistu puutarhaletkun avulla, täytyy se kastella kannulla. Lavaviljelylaatikko vaatii enemmän kastelua kuin tavallinen kasvimaa/kukkapenkki, koska siihen ei nouse maaperästä kosteutta kuten tavalliseen kukkapenkkiin (kapillaari-ilmiö). Kannattaa kuitenkin varoa ylikastelua.

Hallaharso. Hallaharson avulla suojataan istutettuja/kylvettyjä kasveja hallalta, tuulelta, kovalta sateelta ja tuholaisilta. Harso kerää alleen lämpöä, mikä edesauttaa kasvien kasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!