18. maaliskuuta 2019

Ensimmäinen villapaitani

Villapaidan neulominen on ollut pitkäaikainen haaveeni ja minulla on ollut langat ostettuna valmiiksi jo useamman vuoden ajan. Vuodenaikaan nähden olen ehkä hieman myöhässä käsityöni kanssa, mutta ehdinpä vielä hetken käyttää sitä.

Valitsin ensimmäiseksi mallikseni helpon version, vaikka olenkin melko kokenut neuloja. Pohjana käytin tätä ohjetta. Työ on simppeli, koska siihen ei tule sivusaumoja ollenkaan, vaan paitaosa ommellaan suljettuna neuleena aina kainaloihin asti. Paita on ihanan ilmava ja "muodoton", koska sitä ei tarvitse kaventaa/leventää missään kohtaa. Koska käytössäni oli erilainen lanka, täytyi minun muokata ohjetta siihen sopivaksi. Tykkään myös resoreista, joten tein omaan paitaani ohjetta leveämmät joustinneuleet. Ja pidemmät hihat.


Tarvikkeet
600 g Novitan Seitsemän veljestä -lankaa
koon 4 pyöröpuikot (pituus 60 cm)
koon 4 neulepuikot (pituus 35 cm)
koon 4 sukkapuikot
neula

Luo pyöröpuikoille n. 160 silmukkaa käsialastasi riippuen (katso vinkki) ja neulo joustinneuletta *2 oikein, 2 nurin* 4 cm. Neulo sen jälkeen sileää neuletta n. 40 cm kainaloihin asti. Jaa puolet silmukoista neulepuikoille ja aloita takakappaleen neulominen. Neulo sileää neuletta n. 18 cm ja päättele sitten 30 keskimmäistä silmukkaa pääntietä varten. Neulo 4 cm sileää neuletta kummankin puolen pääntietä ja päättele hartian silmukat.
Neulo seuraavaksi etukappale. Neulo sileää neuletta n. 16 cm ja päättele jälleen keskimmäiset 30 silmukkaa. Neulo sen jälkeen 6 cm sileää neuletta kummankin puolen pääntietä ja päättele hartian silmukat. Neuloessa kannattaa olla tarkkana sen suhteen, että etu- ja takakappaleista tulee yhtä pitkät (minun paidassani 22 cm kainaloista).
Tee hihat. Luo sukkapuikoille 35 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (8+10+8+9). Neulo joustinneuletta *2 oikein, 2 nurin* 4 cm. Neulo sen jälkeen yksi kerros sileää ja lisää seuraavalla kerroksella työhön kaksi silmukkaa, yksi silmukka kerroksen alussa ja yksi kerroksen lopussa. Lisää sen jälkeen silmukoita samalla tavalla joka 8. kerros, kunnes hihan pituus on 45 cm. Lisää tämän jälkeen silmukoita joka 6. kerros yhteensä kolme kertaa. Tee viimeiset lisäykset joka 4. kerros yhteensä neljä kertaa. Päättele silmukat. Tee toinen hiha samalla tavalla. Hihani ovat 65 cm pitkät ja kainola-aukkoihin sopivat eli 21 cm leveät yläosastaan.
Päättele kaikki langat. Silmukoi molemmat olkasaumat yhteen (katso vinkki). Poimi pääntieltä etu- ja takakappaleen yhteensä 60 silmukkaa ja hartiaosien silmukat pyöröpuikoille. Neulo joustinneuletta *2 oikein, 2 nurin* 3 cm ja päättele neulos joustavasti (katso vinkki), päättele langat. Silmukoi hihat kainaloaukkoihin ja viimeistele työ höyryttämällä se kevyesti.

Vinkit
- Aloitussilmukoiden määrä riippuu käsialastasi; siitä miten löysää tai kireää neulosta neulot. Seitsemän veljeksen neuletiheydeksi on annettu 10 cm = leveys 18 silmukkaa, korkeus 26 kerrosta, mistä pystyy laskemaan oman silmukkamäärän.
- Resorista tulee kauniimpi ja napakampi, jos neulot oikeat silmukat niiden takareunoista.
- Hihoja tehdessä on helpointa pysyä kerroksissa ja lisäyksissä kartalla merkkaamalla ne paperiin tavallisella tukkimiehen kirjanpidolla. Lisäykset voi merkata esimerkiksi erivärisellä kynällä tai paksummalla viivalla.
- Koska tämä on ensimmäinen villapaitani, en tiennyt, miten yhdistää olka- ja hihasaumat nätisti. Käytin apuna kahta tutoriaalia: olkasaumat ja hihojen kiinnitys.
- Jotta pääntiestä ei tule kiristävä, se täytyy päätellä joustavalla päättelyllä. Siihen käytin ohjeena tätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!