16. huhtikuuta 2019

Savityökurssin satoa

Olen nyt saanut savityökurssini valmiit työt kotiin ja kuten lupailin, laitan niistä muutaman kuvan tänne. Kurssilla käytetty savi on korkeapolttoista valkosavea, joka soveltuu hyvin astioihin, koska se kestää astianpesukonetta ja uunia. Toisaalta esimerkiksi istutusruukkuihin se ei sovellu, koska kasvin kasteluvesi ei pääse "haihtumaan" mullan ja ruukun välistä, jolloin savi alkaa pikkuhiljaa hajota ja mätäntyä. Korkeapolttoinen savi on keramiikkaa ja näin ollen ongelmajätettä; sitä ei saa laittaa lasinkeräysastiaan tai sekajätteeseen.


Tuosta vaaleanpunareunuksisesta astiasta oli ensin tarkoitus tulla eräälle kaktukselleni suojaruukku, mutta sattuneesta syystä en sitä voi siihen nyt käyttää. Täytyy keksiä sille jokin muu käyttötarkoitus.
Etualalla oleva muna on kurssimme ensimmäinen työ, jossa harjoittelimme saven työstämistä. Muna on ontto, jottei se olisi räjähtänyt uunissa.
Takana oleva kuppi on uusi teemukini. En yleensäkään pidä mukeista korvasta kiinni, joten en tähän malliin kiinnittänyt sitä ollenkaan.


Vasemmalla olevat lautaset ovat saaneet innoituksensa pipareista. Saven maalaamisen käytetty maali (enkooppi) oli ruskeanmusta, mistä johtuu melko tummanpuhuva väritys.
Oikealla oleva koriste-esine on tällainen "kohotaulu" eli reliefi. Ja sen takana oleva pieni patsas muistuttaa kahta rakasta, jo edesmennyttä lemmikkikissaamme.  Myös tämä on sisältä ontto, jotta se kesti polttamisen.


Suosikkityöni oli ehdottomasti tämä kissa, ja sen jälkeen muki ja pieni ruukku. Melko paljon sain aikaiseksi siinä ensimmäisessä 10 tunnissa, jonka aikana työt muotoiltiin. Sen jälkeen ne jätettiin kuivumaan viikoksi huoneenlämpöön ja opettaja raakapoltti työt ennen seuraavaa kertaa, jolloin niihin levitettiin päälle lasite. Lasituspolton jälkeen työt olivat valmiit.

Tykkäsin kovasti tuosta kurssista ja aion mennä uudelleenkin, jos sellainen järjestetään. Kurssi oli tarkoitettu kaikentasoisille tekijöille, ja oli kyllä hienoa seurata kokeneempien työskentelyä ja ihastella heidän valmiita töitään. Niistä sai myös valtavasti uutta inspiraatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!