8. huhtikuuta 2019

Thomas Erikson - Idiootit ympärilläni

"Onko ympärilläsi pelkkiä idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin!
Oletko juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa molemmat puhuvat aivan eri asioista? Oletko saanut kollegalta sähköpostin, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa kukaan ei ymmärrä mitä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti?
Erilaiset tavat viestiä ovat sosiaalisten konfliktien yleisin syy. Idiootit ympärilläni kertoo konkreettisesti ja viihdyttävästi, millaisia käyttäytymismalleja on olemassa ja miten eri ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle.
Kirjan luettuasi havahdut takuuvarmasti siihen, että idioottitiheys ympärilläsi on pienentynyt huomattavasti."

Aivan alkuun minun on todettava, että tämä kirja tuli itselleni todelliseen tarpeeseen. Minusta on tuntunut turhan usein siltä, että ympärilläni on vain idiootteja, jotka eivät ymmärrä alkuunkaan sitä mitä yritän heille selittää, vaikkei asia näin oikeasti olekaan. Mielikuva johtuu vain omasta tulkinnastani muiden käyttäytymisestä, kuten kirja on minua valaissut. 

Kirjan kirjoittaja Thomas Erikson on ruotsalainen kirjailija ja kouluttaja, joka on jo parinkymmenen vuoden ajan perehtynyt ihmisten käyttäytymiseen. Hän käyttää eri ihmistyyppien kuvaamiseen DISA-kieltä, jossa ihmiset jaetaan neljään eri kategoriaan ja nimetään väreillä: punainen, keltainen, sininen ja vihreä.

Kirja on käytännönläheinen ja miellyttävä lukea. Kertoja, Thomas itse, kuvaa runsain ja erilaisin esimerkein erilaisia ihmistyyppejä ja tilanteita, joissa heidän käyttäytymismallinsa tulevat hyvin esiin. Konkreettisten vinkkien avulla saa työkaluja siihen, miten heihin tulee suhtautua. Jokainen väri käydään erikseen läpi ja kirjan jaotus aihealueittain on selkeä ja ymmärrettävä. Aihetta lähestytään monista eri kulmista ja käydään lävitse monipuolisesti (elekieli, kritiikin antaminen, stressin vaikutus...).

Kertojan omakohtaisuus ja kerrontatyyli tekevät kirjasta viihdyttävän ja toisinaan jopa hauskan lukukokemuksen. Mielestäni kirjan jaottelu eri väreihin/ihmisten lokerointi ei ole liian rajua tai mustavalkoista, koska jo kirjan alussa todetaan, että "noin 80 prosenttia ihmisistä on yhdistelmä kahdesta käyttäytymistä hallitsevasta väristä". Noin viisi prosenttia on yksivärisiä ja lopuilla on piirteitä useammasta väristä. Ainoa minua häiritsevä asia lukemisen aikana oli paikoitellen kielioppivirheitä vilisevä suomennos.

Kaiken kaikkiaan kirja on valaiseva. Se täyttää oivasti tehtävänsä ja olen nyt himpun verran viisaampi ihmisten käyttäytymisestä. Ja idiootitkin ovat vähentyneet ympäriltäni.

"Miksi toisille oli helppo jutella ja toiset olivat täysiä tylsimyksiä? Olin niin nuori, ettei asia tietenkään valvottanut minua öisin, mutta muistan kuitenkin sieltä täältä tapauksia, jotka saivat minut pohtimaan, miksi toiset keskustelut soljuivat luontevasti ja toisia taas oli vaikea saada edes alkuun - riippumatta siitä kuinka itse käyttäydyin."
(Sivulta 7, Johdannosta)


Erikson, Thomas - Idiootit ympärilläni: Kuinka ymmärtää muita ja itseään
Atena, 2019; 19. tarkistettu painos (ruotsinkielinen alkuteos Omgiven av idioter. Hur man förstår dem som inte går att förstå)
suom. Riie Heikkilä
315 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!