"Tolkkua ravitsemuskeskusteluun, tietoa ja tukea ruokavalintoihin.
Rasvataistelu, proteiinihehkutus, superfood-suositukset, lihansyönnin ekologisuus... Ruoasta ja ravitsemuksesta on 2000-luvulla puhuttu siinä määrin, että hyvien ruokavalintojen tekeminen voi käydä hankalaksi. Nyt asiantuntijat selvittävät, mitä ruokamysteerien takana on. Mitä siis kannattaa syödä, jos ajattelee terveyttään - tai myös luonnon, eläinten ja muiden ihmisten hyvinvointia?"
Itsekin olen herännyt pohtimaan omia ruokavalintojani ja kulutustapojani nyt, kun olen itse vastuussa omasta syömisestäni ja rahankäytöstä. Ja täytyy myöntää, että toisinaan vertailu ja valinta kaupassa on vaikeaa, kun puntarissa ovat terveellisyys, eettisyys ja luonto. Voiko näitä kaikkia saada samassa paketissa? Siihen oivana apuna on ollut tämä kirja.
Kirjan kirjoittajat ovat alan asiantuntijoita ja tällaisten kysymysten kanssa tekemisissä joka päivä. Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja Mari Koistinen toimittaja, joka työskentelee Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:ssä. Kirja on jaettu aihealueittain kuuteen lukuun, jotka käsittelevät ruokaa monipuolisesti eri näkökulmista. Jokaisen pienemmän aihekokonaisuuden jälkeen on Vinkit viisaisiin valintoihin -luettelo, jossa neuvotaan kulloiseenkiin aiheeseen liittyen hyviä valintoja siellä kaupassa ollessaan. Tämän jälkeen on vielä sekä Putkosen että Koistisen kommentit kyseisestä aiheesta.
Vaikka kirja onkin melko puolueeton ja kiihkoton, ottaa se silti kantaa käynnissä olevaan ruoka- ja ravitsemuskeskusteluun. Teksti on hyvin tietopitoista ja aiheita käsitellään laajasti niin ympäristön kuin ihmisoikeuksienkin näkökulmasta. Varsinkin kommenttiosiossa kirjoittajien omat mielipiteet aiheista tulevat hyvin selvästi esiin ja joskus jopa poikkeavat aiemmin kerrotusta. Tämä osaltaan hieman rikkoo puolueettomuuteen ja objektiivisuuteen pyrkivää asialinjaa. Molemmat kirjoittajat ovat kasvisruokavalion kannattajia ja ajavat lihansyönnin vähentämistä, mikä olisi toisaalta terveydelle ja ilmastolle hyvä teko.
Kirja sai ajatukseni liikkeelle ja ajattelemaan ruokavaliotani. Missä onnistun ja mitä pitäisi parantaa? Konkreettiset neuvot helpottavat ruokasuunnittelua ja toimintaa kaupassa. Moni asia vaikuttaa ruokavalintoihimme tietämättämme ja myös tässä asiassa kirja avasi silmiäni huomaamaan sen. Ruoka on valtava ja jopa raadollinen bisnes, jolla on niin suuri merkitys elämässämme omalle ja toisten terveydelle. En ole ennen kokenut varsinaisesti ilmastoahdistusta, mutta kirjaa lukiessa se puski melkoisella voimalla päälle. Miten monia asia onkin rempallaan ja miten siihen yksittäisenä, pienenä kuluttajana pystyy vaikuttamaan!
Kirja on kokonaisuutena kattava paketti. Teksti on helposti ymmärrettävää ja aihejaotus on selkeä. Tietoa on paljon, mutta se on saatu muotoiltua niin, ettei sitä ole liikaa ja iso kuva pysyy koko ajan kirkkaana. Lukukokemus on toisin sanoen lukijaystävällinen ja miellyttävä. Hyvä kirja jokaisen perehtyä.
"Kasvipohjaisten ruokien kehityksessä on viime aikoina keskitytty etenkin niin sanottuihin lihankorvikkeisiin, kuten härkikseen ja nyhtökauraan. Tausta-ajatuksena on, että jos tuote muistuttaa ruokakulttuurissamme arvostettua tuotetta eli lihaa, se hyväksytään helpommin lautaselle ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan. Tottahan se on, mutta näin tuotteita ei kehitetä kasvisten omien hyvien ominaisuuksien perusteella. Jos lihamaisuus on ainoa tavoite, ei ruokakulttuurimme oikeastaan joudu muuttumaan sellaiseksi, jossa kasviksia arvostettaisiin niiden omista lähtökohdista. Selvästi lihaa korvaavien tuotteiden rinnalle tarvitaan vaihtoehtoja, jotka tuovat esiin kasvisten hienouden."
(Sivuilta 160-161, kappaleesta Onko kasvissyönti aina hyväksi?, alaotsikosta Ruokateollisuus kiinnostuu rahavirroista)
Putkonen, Leena & Koistinen, Mari - Ruokamysteerit: Viisaiden valintojen jäljillä
Otava, 2017
288 sivua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi!